Info

Pacman is een klassiek computerspel, dat in 1980 werd uitgebracht.
Het was absoluut een succes te noemen, want er waren binnen een jaar maar liefst 100.000 simulators verkocht, wat het tot één van de meest succesvolle computerspellen maakt.

Pacman’s uitvinder was de Japanse spellenfabrikant Tohru Iwatani, van het bedrijf Namco.
Opmerkelijk was dat hij de inspiratie voor het spel ontwikkelde, tijdens een pizzamaaltijd. Hij zag, nadat er een kwart uit de pizza was genomen, het ‘happertje’ voor zich. Meteen gaf hij er blijk van dat hij het meende en begon aan de ontwikkeling.

De rechten werden doorverkocht in 1981, aan het bedrijf Atari. Zij brachten snel het spel uit voor de spelcomputer Atari 2600. Jammer genoeg was het zo dat meerdere concurrenten ook wel iets zagen in ‘het gele happertje’.
Het logische gevolg was dat ook zij begonnen met de ontwikkeling van de zogenaamde ‘Pacman classic’. Echter waren het klonen…
Atari was hier niet blij om en spande meerdere rechtszaken aan tegen de kwaaddoeners, die ze uiteindelijk niet wisten te winnen. Het gevolg was dat de concurrenten vrij spel hadden en ze massaal begonnen te programmeren.

Uiteindelijk zijn er van Pacman een heleboel varianten ontstaan, mede af te leiden door het enorme succes. Tegenwoordig zijn er erg veel Pacman-klonen ontstaan, dat er geen tellen meer aan is. Speel bijvoorbeeld: pacman 2 en miss pacman.

De bedoeling is dat je in een doolhof zoveel mogelijk punten maakt, door ‘bolletjes’ in te slikken. Je dient te spoken te ontwijken, want één contact zorgt ervoor dat je een leven verliest. Heb je alle bolletjes ingeslikt, heb je de missie voltooid en zul je worden overgeplaatst naar een volgend, moeilijker level.

Wie Pacman speelt, heeft gegarandeerd plezier. Het spel dat ook wel een tactische achtergrond bezit, stelt je in staat op een leuke manier je skills te testen.
Have fun met deze games!

Speel ook deze topper van een pacman variant:

Pac-Xon Pacman

Pac-Xon Pacman